Uudised ja artiklid

Lapse privaatsuse tagamiseks on vajalik lapse ja lapsevanema vaheline dialoog

02.10.2024

Autor: Kerli Valner, projekti Targalt internetis teavitustöö koordinaator Lastekaitse Liidus

Tänapäeva tehnoloogia võimaldab meil kiirelt ja kergelt fotosid ja videoid teha ning neid teistega jagada. Internet on avalik ruum, kus kõik avaldatu salvestub ja on edasi saadetav, seega tuleb erilise hoolega läbi mõelda, millist infot ja kellega seal lastest jagada. Sealjuures on oluline arvestada lapse huvidega ning ka lapsega arutada, millist pilti või videot temast postitada ja teistega jagada.

Telia tellimusel ja Norstati poolt 2022. aasta lõpus läbi viidud laste ja noorte privaatsuse uuringu andmetel kardavad lapsed kõige rohkem, et nende kohta jagatakse pilte või videoid ilma nende teadmata või nende paroolid varastatakse. Privaatsuse olulisust rõhutasid lapsed ka 2023. aastal Eesti laste raportis ÜRO Lapse Õiguste Komiteele. Lapsed peavad tähtsaks, et täiskasvanud, aga ka teised lapsed austaksid nende privaatsust. Näiteks häirib lapsi, kui neid ilma loata pildistada või et sotsiaalmeedias pole privaatsus tagatud ning nad toovad välja, et lastele tuleb rohkem rääkida sellest, kuidas oma privaatsust kaitsta.

Lapsevanemad postitavad sotsiaalmeedias oma lapsest pilte ja videoid, mõned teevad seda privaatsemalt, teised avalikult. Lapsel on õigus privaatsusele ja et temaga räägitakse läbi, millist infot temast jagatakse. Uuringud näitavadki, et lapsed ja noored tahaksid olla enam kaasatud vanemate jagamisotsustesse ja nad sooviksid saada rohkem võimalusi jagatavate fotode valikul kaasa rääkida. Peresisesed vestlused ja kokkulepped, millist infot on mõistlik endast ja teistest internetis jagada ning millist mitte, miks on oluline küsida enne kellestki pildi või video tegemist temalt selleks luba või nõusolekut enne selle avaldamist, võiks olla igapäevase suhtluse osa. Samuti tasub juba varem avaldatu kriitilise pilguga üle vaadata, kas see info peaks jätkuvalt internetis teistele nähtav olema.

Eeskuju kasvatab tihtipeale rohkem kui õpetussõnad. Kui täiskasvanu küsib enne pildi tegemist ja selle avaldamist lapselt nõusolekut ning arvestab avaldamisotsuse tegemisel lapse arvamusega, siis selle kaudu õpib laps seda ka ise tegema. Arvatavasti ei meeldiks ka lapsevanematel leida näiteks enda kodus tehtud lapse arvates nunnu foto magavast või just ärganud emmest või issist internetiavarustest.

Lapsed saavad tänapäeval omale nutiseadme kui mitte varem siis kooli minnes. Kui lapsevanem on otsustanud lapsele nutivahendi anda, siis tuleb koos seadmega anda lapsele ka teadmised ja hakata arendama tema oskusi, kuidas seda turvaliselt kasutada, et selle pakutavatest võimalustest eakohasel viisil osa saada ning võimalikke riske vältida. Lapsevanem saab nutiseadmesse lisada vajalikud rakendused ning üle vaadata nende privaatsusseaded. Kui otsustatakse kasutada postitsioneerimisrakendust, siis tuleks sellest lapsele teada anda ning temale selle vajalikkust selgitada. Dialoog ning usalduslik suhe lapse ja lapsevanema vahel on väga oluline. Lapse vanuse kasvades ja teadmiste ning oskuste suurenedes saab talle anda rohkem vabadust ja vastutust ning ajakohastada omavahelised kokkulepped.

 

Soovitusi lapsevanemale

• Nutiseadet kasutama hakkavale lapsele on oluline rääkida, et nii nagu ta tänaval ei räägi võõrastele kus ta elab, nii ka internetis ei räägiks ta võõrastele endast ega avaldaks oma aadressi ega telefoninumbrit ja muud personaalset infot.
• Nutiseadmega on kerge fotosid ja videoid teha. Selgita lapsele, et alati, kui ta oma sõbrast või kellestki teisest soovib fotot või videot teha, siis tuleb temalt enne nõusolekut küsida. Kui ta tahab seda kellegi teisega jagada, siis tuleb ka selleks enne pildistatavalt luba küsida.
• Arutage lapsega, millist informatsiooni, sealhulgas fotosid ja videoid, lapsel endast ja oma pereliikmetest on mõistlik jagada. Ka ise fotode ja videote üleslaadimisel arvestage lapse huvidega ning küsige lapselt enne luba, kui foto temast internetti üles riputate.
• Lapsevanem saab üle vaadata rakenduste privaatsusseaded.
• Positsioneerimisrakendus võimaldab sul kindlaks määrata, kus laps asub. Enne selle rakenduse seadistamist anna sellest lapsele teada ning selgita, miks see oleks vajalik.
• Kuna internetis leidub palju põnevat ja huvitavat, siis võib ekraani ees olles ajataju kaduda. Kuid liiga pikalt selle ees olemine pole tervisele kasulik. Selgitage, et ekraanide kasutamisel on oluline pause teha ning vastavalt lapse vanusele ja võttes arvesse ka tema nutiseadme vahendusel tehtavaid tegevusi, panna paika mõistlik ekraaniaeg, et jõuaks tegeleda ka mõne hobiga, piisavalt liikuda ja magada ning ennast mitmekülgselt arendada.
• Usalduslik suhe lapse ja lapsevanema vahel on parim kaitse. Anna lapsele teada, et küsimuste ja murede korral aitad teda ja et otsite koos lahendust.
• Nõu ja abi saab küsida Lasteabist, telefon on 116111, veebinõustamine www.lasteabi.ee ning e-kiri info@lasteabi.ee.

Temaatilisi materjale

Küsi luba, kui teed kellestki pilti või videot

Ole tähelepanelik, kui jagad pilti või videot

Kui laps saab oma nutiseadme

Soovitusi peres kokkulepete tegemiseks

Veebiseminar lapsevanematele „Kui laps saab endale oma nutiseadme“ salvestus





Partnerid

  • logo-0
  • logo-1
  • logo-2
  • logo-3
  • logo-4
  • logo-5
  • logo-6
  • logo-7